Vain harva kuljettaja on rysäyttänyt Formula ykkösiin samalla vauhdilla ja energialla kuin brittikuljettaja Lewis Hamilton kaudella 2007, jolloin hän ensikertalaisuudestaan huolimatta jäi vain pisteen päähän formuloiden maailmanmestaruudesta. Sittemmin Hamilton on osoittanut kerta toisensa jälkeen kuuluvansa ehdottomasti formulamaailman huippuihin.
Miehellä on tällä hetkellä plakkarissaan mahtavat 62 voittoa 205 osakilpailusta. Maailmanmestariksi hän on noussut jo kolmesti ja neljäs formulan MM-titteli on lähempänä kuin koskaan. Lisäksi Lewis Hamilton on urallaan saavuttanut enemmän paalupaikkoja kuin kukaan muu kuljettaja, sillä hänelle on kertynyt niitä 72, kun taas Michael Schumacher ehti paalulle urallaan 68 kertaa, Ayrton Senna 65 kertaa ja Sebastian Vettel tähän mennessä 49 kertaa.
Vuonna 2016 Nico Rosberg onnistui nappaamaan maailmanmestaruuden Hamiltonin nenän edestä
Hamilton koki karvaan tappion vuoden 2016 formuloissa kun maailmanmestaruuden vei miehen nenän edestä Nico Rosberg, joka sen jälkeen päätti näyttävästi lopettaa uransa siihen paikkaan. Tällä kaudella tallitoveriksi on noussut suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas, joka on jossain määrin jäänyt Hamiltonin varjoon.
Lewis Hamiltonin vahvuudet ja heikkoudet kuljettajana
Hamiltonilla on kokonaisvaltaisesti äärettömän taidokkaan kuljettajan maine. Hamiltonin erityisiä vahvuuksia kuljettajana voisi listata hyvinkin pitkään, mutta ainakin se on tullut vuosien varrella selväksi, että taistelutahtoa ja sinnikkyyttä tästä kuljettajasta löytyy. Hamilton yrittää päästä kärkeen kilpailun viimeiseen senttiin asti, eikä luovuta kunnes maaliviiva on ylitetty. Toisinaan Hamiltonia pidetään radalla hieman aggressiivisenakin, mistä on eittämättä ollut hänen urallaan apua. Ärhäkät ja terävät ohitukset ovat Hamiltonin heiniä ja niissä hän on useammin onnistunut kuin epäonnistunut.
Hamilton tuntuu olevan äärimmäisen sinut itsensä kanssa formula-auton ratin takana istuessaan. Mies tietää tasan tarkkaan, kuinka autoa kannattaa ohjata ja missä vaiheessa ohituksia voisi lähteä yrittämään. Lisäksi Hamilton sopeutuu äärimmäisen hyvin melkeinpä minkälaisiin sääolosuhteisiin tahansa, oli radalla sitten märkää tai polttavan kuumaa. Kuljettajana Hamiltonin on huomattu kypsyneen vuosien saatossa ja nykyään hän kykenee aiempaa paremmin säilyttämään malttinsa ja pysymään rauhallisena tiukissakin tilanteissa. Itsetuntemuksesta on ollut selkeästi apua, sillä kun tunnistaa itseensä hyvällä ja huonolla tavalla vaikuttavat asiat, pystyy siten myös hallitsemaan suorituksiaan paremmin.
Heikkouksia on Hamiltonin kohdalla huomattavasti vaikeampi keksiä, mutta hänet erittäin hyvin tuntevat formulapiireissä toimivat ja toimineet henkilöt ovat arvioineet miehen suurimmaksi heikkoudeksi epäjohdonmukaisuuden. Saattaa vaikuttaa esimerkiksi siltä, että Hamilton voi saapua kilparadalle ajatuksissaan ja seuraavana päivänä olla äärettömän skarppi. Monia muita heikkouksia ei Hamiltonin kohdalla ole esille nostettu, eikä niitä välttämättä olekaan.
Aloitti kartingissa ja nousi lopulta nuoren kuljettajan ohjelmaan formuloihin
Hamilton on useita kertoja nostanut esille vaatimattomat lähtökohtansa. Hamiltonin isä paiski töitä useammassa työpaikassa pystyäkseen rahoittamaan poikansa ajoharrastuksen, mutta loppupeleissä se on maksanut itsensä miljoonia kertoja takaisin. Pienessä Stevenagen kaupungissa kilpa-autoilun harrastuksena aloittanut Hamilton huomasi nopeasti voitontahtonsa ja kilpailuhenkisyytensä, eikä ajamisessakaan ollut mitään vikaa. Vähitellen hänelle avautui tilaisuuksia ottaa osaa yhä suurempiin kilpailuihin. Jo kymmenvuotiaana poikana Hamilton palkittiin kaikkien aikojen nuorimpana brittiläisen Cadet Kartin mestarina. Lukemattomat voitot erilaisista karting-kilpailuista eivät jääneet formulapiireissäkään huomaamatta. Ron Denniksen katse kiinnittyi lupaavaan brittikuljettajaan jo varhain, minkä ansiosta Hamilton pääsi mukaan McLarenin nuoren kuljettajan ohjelmaan.