McLaren perustettiin vuonna 1966

McLaren on legendaarinen talli, jolla on tarinoita kerrottavanaan aivan valtavasti. Tallissa ovat ajaneet monet huikeisiin suorituksiin yltäneet F1-kuljettajat, jotka ovat jääneet formulafanien mieliin.

Tallin sankareita

McLarenilla ajanut Emerson Fittipaldin nosti formula ykkösen kotimaassaan Brasiliassa suosituksi lajiksi. James Huntin moni muistaa värikkäästä persoonastaan ja tapahtumarikkaasta elämäntyylistään. Alain Prostin ja Niki Laudan kohdalla formula-autoilu oli ajamisen ohella suoranaista tiedettä. Tuskin kenenkään tarvitsee myöskään perustella, miksi Ayrton Sennan pesti McLarenilla oli tallille suoranainen onnenpotku, vaikka kuljettaja lopulta menehtyikin traagisissa olosuhteissa. Onpa McLarenilla ajanut meidän suomalaisten ikioma formulaässä Mika Häkkinenkin, josta kohosi monen sen ajan pikkupojan suurin idoli.

Tällä hetkellä McLarenin lippua pitää korkealla pystyssä Lewis Hamilton, joka on hyvää vauhtia nappaamassa itselleen uransa neljännen formulamestaruuden. McLaren on täynnä huikeita menestystarinoita, mutta vaikka kuljettajilla lienee kaikkein tärkein rooli menestyksessä, ei ole sattumaa, että tästä samasta tallista on ponnistanut niin monta kovaa kuljettajaa maailman tietoisuuteen.

Yksi maailman vanhimmista yhä toimivista talleista

McLaren on yksi Formula ykkösen vanhimmista yhä toiminnassa olevista talleista ja se on ollut mukana kilpailuissa joka ikinen vuosi aina vuodesta 1966 alkaen. Tallin perusti uusiseelantilainen kilpa-ajaja nimeltään Bruce McLaren, jolta talli on saanut nimensä. Perustaja itse ajoi omassa tallissaan ainoana kuljettajana vuodet 1966 ja 1967. Seuraavina vuosina talliin liittyi miehen rinnalle muutamia muitakin kuljettajia, mutta McLaren itse kuitenkin menetti traagisesti henkensä autoa testatessaan vuonna 1970, eikä siten päässyt koskaan todistamaan McLarenin hurjaa menestystarinaa.

Surullisesta alusta huolimatta talli alkoi vähitellen menestyä brasilialaiskuljettaja Fittipaldin avulla, sillä vuonna 1974 kuljettaja ajoi itsensä maailmanmestariksi. Vain pari vuotta myöhemmin Hunt toisti McLarenin väreissä saman tempun, jolloin kellekään ei enää jäänyt epäselväksi, missä tallissa kovimmat kuljettajat ajavat. McLarenilla on aina ollut vakaan, perinteisen ja kovatasoisen tallin maine, jossa töitä tehdään kovasti menestyksen eteen.

Ron Dennis – tallin rautainen isä

Ron Dennis tunnetaan McLarenin rautaisena isänä, joka otti tallin haltuunsa 80-luvun alkupuolella ja teki tallissa parhaaksi katsomiaan muutoksia. 80-luvun puolivälistä aina 90-luvulle saakka formulatalli teettikin useita F1-mestareita Laudasta Prostiin ja Sennaan. Häkkinen liittyi mestarien riviin voittamalla F1-maailmanmestaruuden kahdesti vuosina 1998 ja 1999. Sen jälkeen alkoi poikkeuksellisen hiljainen kausi, jota ryvettivät muutamat skandaalit.

Talli heräsi uuteen nousuun vasta vuonna 2008, jolloin lupaava nuori kuljettaja nimeltä Lewis Hamilton kaasutteli mestaruuteen. Tällä hetkellä McLarenin tallissa ajavat Fernando Alonso sekä nuori lupaus Stoffel Vandoorne, joiden kaudesta tuli pettymys. On kulunut taas jonkin aikaa McLarenin kuljettajan nousemisesta kauden päätteeksi kaikkein korkeimmalle korokkeelle. Ensi kaudella odotetaan jälleen jotain suurta, mutta se jää toistaiseksi nähtäväksi.