Italia – moottoriurheilun ja mustien kissojen maa

Oletko koskaan kuullut nimeä Jarno Saarinen? Mihin asiaan tai tapahtumaan nimen yhdistät? Tiesitkö, että Suomen Turusta kotoisin ollut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Jarno Saarinen oli aikoinaan erittäin suosittu esikuva monille moottoriurheilun harrastajille. Jarno Saarinen voitti vuonna 1972 ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden Imatran katuradalla. Tiesitkö, että yhä nykyään edesmenneen turkulaisen Jarno Saarisen haudalla käy vuosittain ihailijoita ympäri maailman. Tutustutaan seuraavaksi edesmenneen Jarno Saarisen historiaan.

Jarno Saarinen – maailmanmestari vuodelta 1972

Jarno Saarinen kiersi maailmaa moottoripyörällään yksityistallin ajajana, mutta ajokausi 1973 alkoi japanilaisessa Yamaha-tallissa. Kausi 1973 alkoi viiden peräkkäisen GP-voiton merkeissä

ja tulevaisuus näytti erittäin valoisalta. Italian ystävä Jarno Saarinen valmistautui vuoden 1973 toukokuussa iloisin mielin myös tulevaan Autodromo Nazionale Monza -moottoriradalla järjestettävään kilpailuun.

Valitettavasti kyseisestä kisasta tuli Saarisen viimeinen, sillä kisassa tapahtui kaksi kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Kisassa kuolivat sekä italialainen Renzo Pasolini että suomalainen Jarno Saarinen. Autodromo Nazionale Monza -moottoriradalla on lähes vuosittain järjestetty erilaisia moottoripyörä- ja autourheilukilpailuja.

Italia on tunnettu myös mustista kissoistaan

Jotkin eurooppalaiset, suomalaiset mukaan luettuna, ovat viime vuosina hankkineet mustan kissan Italiasta. Tulevaa perheenjäsentä Suomessa ovat odottaneet valmiiksi ostettu kissanruoka, kissanhiekka, kissanhiekkalaatikko ja kissojen lelut valjaita unohtamatta. Italialaiset kissat ovat hyvätapaisia ja siistiksi opetettuja, joten tyylikäs kissanhiekkalaatikko saa kissasi viihtymään ja tekemään tarpeet siihen niin kuin kuuluukin. Useimmat kissathan ovat hyvin hoidettuja sisäkissoja, varsinkin kaupungeissa. Hanki sinäkin nykyiselle tai tulevalle kissallesi hygieeninen ja tyylikäs kissanhiekkalaatikko kätevästi verkosta.

Nykyään italialaiset rakastavat kissoja. Ennen oli toisin, sillä keskiajalla paavi julisti mustat kissat noituutta edistäviksi. Italialaiset eläintensuojelijat viettävät vuosittain “Mustan kissan päivää”, jolloin eläinten- ja ympäristönsuojelujärjestö AIDAA kehottaa ihmisiä ottamaan mustia kissoja lemmikeikseen. Kissoja on tarjolla erilaisissa eläinsuojelupisteissä. Tavoitteena on, että huono kohtelu taikausko mustien kissojen ympäriltä saadaan vihdoin kokonaan loppumaan. Useimmat moottoriurheilun harrastajat ovat eläinrakasta kansaa ja tekevät innokkaasti osansa eläinten huonon kohtelun loppumiseksi. Mustien kissojen synkkä historia yritetään siis saada loppumaan ja mustien kissojen suosio palautettua. Se onkin onnistunut hyvin, sillä mustia kissoja voi nähdä yhä useamman lemmikkeinä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Huonot päivät ovat siis taaksejäänyttä elämää!