NASCARia kohta jo 75 vuotta

NASCAR on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva autourheilujärjestö, joka järjestää Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä Meksikossa ajettavia kisoja. Kisat ajetaan niin ikään yleensä ovaaliradoilla. Idea on se, että yritetään ajaa tietty määrä kierroksia mahdollisimman nopeasti, ja tämähän luonnollisesti aiheuttaa jännittäviä tilanteita sekä draamaa radalla.

NASCAR Cup Series

NASCARin korkein sarja on NASCAR Cup Series, jossa 40 autoilijaa ajavat eri radoilla useissa eri maissa ja osavaltioissa. Kymmenet tuhannet ihmiset tulevat eri puolilta maailmaa katsomaan tätä kyseistä hullunmyllyä.

Kaikista tunnetuin vuosittainen kisa on selvästi Daytona 500, joka avaa joka vuosi NASCAR-kauden. Se on siis 500 mailia pitkä, ja sisältää yhteensä 207 kierrosta. Voisi siis kuvitella, että siinä ajassa ehtii tapahtua vaikka ja mitä kun 40 autoilijaa ajavat 300 kilometrin tuntinopeudella monta tuntia rataa ympäri yrittäen päästä ensimmäisenä maaliin.

Daytona 500 onkin myös surullisenkuuluisa siinä mielessä, että muun muassa hyvin tunnettu urheilija Dale Earnhardt kuoli juuri tällä kyseisellä radalla kisan viimeisellä kierroksella vuonna 2001.

NASCAR järjesti oitis laajan kampanjan turvallisuuden parantamiseksi lajissa, ja onkin siitä lähtien parantanut paljon turvallisuustoimiaan, ja asettanut sääntöjä autojen turvavarusteista, kuten arvata saattaakin.

NASCAR on aina ollut vaarallinen laji, kuten mikä tahansa muu moottoriurheilulaji kin useimmiten on. Loukkaantumisia kuitenkin onneksi tapahtuu harvoin NASCARin parissa työskentelevien ammattilaisten ansiosta.

Autot kisoissa

NASCARissa kilpailevat eri tallit toisiaan vastaan, kuten esimerkiksi formuloissakin. NASCAR Cup Seriesissä eli NASCARin ylimmässä sarjassa autot ovat suurimmilta osin melko samannäköisiä kuin mitä ne olisivat tavallisessakin elämässä.

Autot painavat noin 1500 kiloa, ja niissä on todella tehokkaat V8-moottorit. Useimmissa autoissa on melkein 800 hevosvoimaa, eli tehoa todellakin löytyy. Autot ovat mm. Ford Fusioneita, Chevrolet Camaroita sekä Toyota Camryjä.

Autoilla on tietenkin tiettyjä rajoituksia sekä sääntöjä, joka varmistaa kilpailun turvallisuuden sekä reilun pelin. Autoissa on metallikuori, jonka sieltä löytyy melko yksinkertaisen näköinen putkirunkoinen auto. Ylimääräiset varustelut on karsittu, jotta auton massa ei pääsisi nousemaan liian korkealle. Auton vaihteistot ovat niin sanottuja neliportaisia manuaalivaihteistoja.

Jos nopeat autot sekä vauhdikkaat tilanteet kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti katsoa joskus NASCAR-kisa.