MotoGP:n kuluva kausi on ollut tiukkaa taistoa

Vuonna 2017 käynnistyi järjestyksessään MotoGP:n eli moottoripyöräilyn grand prix’n 69. kausi. Tällä kaudella mukana on ollut kaksitoista tiimiä ja kuusi tallia. Asetelma oli kauden alussa suorastaan kutkuttava, sillä moottoripyöräilyn tähtikuljettajana tunnettu espanjalainen hurjapää Marc Márquez aloitti uuden kauden puolustavana maailmanmestarina. Kausi käynnistyi Qatarin osakilpailulla maaliskuun lopussa ja huipentuu lokakuun lopussa Malesian osakilpailuun. Tällä kaudella ei suomalaiskuljettajia valitettavasti olla päästy näkemään lukuunottamatta KTM:llä testikuljettajana ajavaa Mika Kalliota, joka on päässyt yllättämään muutamassa grand prix’ssä.

Muutoksia MotoGP:n kaudella

Sarjassa nähtiin tällä kaudella muutamia muutoksia kuten se, että mukana oli ensimmäistä kertaa KTM-talli ja lisäksi lukuisia muutoksia kuljettajien suhteen. Muun muassa Jorge Lorenzo liittyi Ducatin riveihin, Maverick Viñales Yamahan riveihin, Andrea Iannoni Team Suzukiin sekä Alvaro Bautista Asparo Teamiin. Tällä kaudella nähtyjä uusia kuljettajia olivat MotoGP-sarjassa debytoineet Johann Zarco sekä Jonas Folger, jotka ovat pärjänneet varsin mukavasti ensikertalaisiksi.

Myös kilpailuun liittyviin teknisiin yksityiskohtiin ja sääntöihin tuli pari muutosta kaudella 2017. Lähes parikymmentä vuotta käytössä olleet pyöriin asennettavat aerodynaamiset siivekkeet päätettiin kieltää turvallisuussyistä. Lisäksi voimaan astui sääntö siitä, ettei kuljettajaa saa avustaa enemmän kuin neljä mekaanikkoa varikkokäynnillä. Varikolla työskenteleville mekaanikoille astui myös voimaan kypäräpakko, joka on niin ikään turvallisuussyistä tehty muutos.

Tiukasta kaudesta huolimatta voittajasuosikki on pitänyt asemansa

Kuluva MotoGP:n kausi on ollut tiukka, mutta Márquezin tilanne nykyisellään alkaa näyttää hyvältä ja mies saattaa hyvinkin uusia temppunsa ja päätyä jälleen kerran korkeimmalle palkintokorokkeelle. Kun kaudesta on tätä kirjoitettaessa jäljellä enää kaksi osakilpailua, johtaa Márquez peräti 33 pisteen erolla toiseksi sijoittuvaa Doviziosoa. Kolmannella sijalla kisaava Viñales on tällä hetkellä 27 pisteen päässä hopeasijasta. Käytännössä miehen on mahdotonta enää saavuttaa Márquezin huimaa johtoasemaa, mutta kakkossijaan on vielä ainakin teoriassa mahdollisuus. Seuraavana ovat vuorossa Australiassa ja Malesiassa järjestettävät osakilpailut, joissa määritellään lopullisesti kauden parhaimmat kuljettajat.