F1-kuljettaja mainoskasvona

Yritykset käyttävät usein mainonnassa hyödyksi tunnettuja henkilöitä, joita ihmiset ihailevat. On helppo tapa saada tuotteelleen tai palvelulleen näkyvyyttä palkkaamalla esimerkiksi F1-tähden kaltainen julkkis keulakuvaksi. Ihmiset seuraavat idolejaan ja heidän tekemisiään, joten suosikkihahmon esiintyminen mainoskampanjassa huomataan. Ja kyse ei ole tietenkään vain näkyvyyden hankkimisesta; vähintään yhtä tärkeää on tuoda esiin, että kyseinen henkilö on valinnut tietyn tuotteen. Vaikka useimmat kuluttajat eivät sitä mielellään myönnä, tosiasia on, että oman idolin toimintaa ja elämäntapaa kopioidaan joko tietoisesti tai tiedostamatta. FI-kuljettajat ovat monille erittäin tärkeitä esikuvia. Sekä pikkupojat että isät – ja monet naisetkin – kunnioittavat F1-kisoissa pärjänneitä kuljettajia.

F1-ammattilaiset ovat aina kiehtoneet ihmisiä.

Kimi Räikkönen on mitä kiehtovin mainoskasvo. Räikkönen tunnetaan maailmalla lempinimellä Jäämies, mikä viittaa hänen rauhalliseen luonteeseensa. Räikkönen on mies, joka ei vilkuile ympärilleen ja välitä muiden mielipiteistä, vaan hän kulkee omia polkujaan. Hän on menestynyt kuski ja moni arvostaa myös hänen henkilökohtaista elämäänsä; kaunista vaimoa ja perhettä. Tällainen persoona sopii hyvin monenlaisen tuotteen tai palvelun kasvoksi. On selvää, että Räikkönen ja muut F1-tähdet vetoavat ensisijaisesti miehiin, sillä onhan kyse moottoriurheilusta. Toisaalta Räikköstä voi arvostaa ja ihailla, vaikka ei olisi kiinnostunut F1-kisoista. Lisäksi moni suomalainen ihailee häntä ylipäätään siksi, että kyseessä on kansainvälisesti suosittu ja menestynyt urheilija. Siksi yhtä lailla vaikkapa sisustustuotteiden verkkokauppa kuin moottoriajoneuvojen varaosamyymälä hyötyisi Räikkösestä mainoskasvonaan. Kimi Räikköstä voi erittäin hyvin tituleerata koko kansan idoliksi.

F1-kuskien vetovoima liittyy todennäköisesti lajin vaaralliseen ja vaativaan luonteeseen. Formulakisoissa on aina olemassa suuri loukkaantumisriski ja jopa kuolemanriski. Ajettavat nopeudet ovat tavallisen autokuskin taitojen yläpuolella. Historia myös tuntee useita kuljettajien loukkaantumisia ja surullisia kohtaloita, joista yksi tunnetuin lienee Ayrton Sennan tapaus. Kuljettajat, jotka kerta toisensa jälkeen altistavat itsensä vaaran alle, mutta pystyvät stressistä huolimatta hallitsemaan itsensä ja ohjaamansa kulkupelin, herättävät kunnioitusta. Toinen syy F1-huumaan lienee se, että F1-tähtiä on vain kourallinen – kun vaikkapa jalkapallo- ja jääkiekkotähtiä löytyy maailmalta loputtomasti. Formulakuljettajiin liittyy jotakin mystistä, mitä mainostajat haluavat tietenkin päästä hyödyntämään omissa kampanjoissaan.

Markkinointitiimit osaavat hyödyntää F1-kuskeja.

Mainonnan tarkoitus on herättää kuluttajassa kiinnostus ja halu ostaa jokin tietty tuote tai palvelu. mainos luo mielikuvan siitä, kenelle jokin tietty tuote on tarkoitettu. Kuluttajat haluavat vahvistaa omaa identiteettiään ja käsitystään siitä, millaiseksi he haluavat itsensä määritellä. Siksi vaikkapa rohkean ja menestyneen F1-kuskin suosittelema tuote palvelee heitä. Se tarjoaa kuluttajalle kokemuksen siitä, että heissäkin on samoja piirteitä kuin Jäämies-Räikkösessä, joka salamavalojen vilkkuessa juhlii taas uusinta voittoaan.