Le Mansin 24 tunnin -ajo

Monelle Ranskassa sijaitseva Le Mansin kaupunki merkitsee vain yhtä asiaa – moottoriurheilun jännitysnäytelmää, joka järjestetään vuosi toisensa jälkeen kesäkuussa. Le Mansissa on järjestetty ajoja jo vuodesta 1923 lähtien ja ne ovat jääneet välistä vain parina vuonna poikkeuksellisista olosuhteista johtuen.

Automobile Club de l’Ouest toimii ajojen järjestäjänä

Automobile Club de l’Ouest -nimisen seuran järjestämissä Le Mansin 24 tunnin -ajoissa ajetaan vuorokausi putkeen ja tavoitteena on ajaa mahdollisimman pitkä matka. Rata on kaiken kaikkiaan noin 13,6 kilometrin pituinen ja siihen kuuluu sekä yleisiä teitä että kilparataosuuksia.

Kilpailu on monessa mielessä ainutlaatuinen

Vaikka kilpailussa yhdessä tiimissä ajaa kolme vuorotellen ajavaa kuljettajaa, on Le Mansin kilpailu tavalliseen kilpa-ajoon verrattuna varsin poikkeuksellinen ja kuljettajan kannalta myös äärimmäisen vaativa, mutta samalla sen erikoisuus kiehtoo niin yleisöä kuin kuljettajia, jotka haluavat haastaa itsensä.

Le Mansin kilpailussa ajetaan erityisillä kilpa-autoilla ja sarjatuotantoautoista kehitetyillä GT-autoilla sekä amatööri- että ammattilaisluokissa. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet Porschen juhlaa, sillä Porsche 919 Hybrdillä on ajettu voittoon jo kolme kertaa peräkkäin. Viimeisimmän voittajajoukkueen kuljettajia olivat Timo Bernhard, Brendon Hartley sekä Earl Bamber.