Karting -suosittu autourheilulaji Suomessa

Karting eli mikroautoilu on verrattain suosittu autourheilulaji Suomessa, joka on mahdollista aloittaa jo hyvinkin nuorella iällä. Laji aloitetaan useimmin noin kuusivuotiaana ja se aloitetaan Cadett-luokassa. Kartingin aloittaminen on helpointa liittymällä oman paikkakuntansa autourheiluseuraan. Karting pitää sisällään monia eri osia myös kuljettajan roolin lisäksi. Huoltajille ja mekaanikoille riittää työtä pelkän kuljettajan ajamisen lisäksi. Vaikka karting onkin oma lajinsa, on monien muiden autourheilulajien perusta samanlainen. Kun oppii esimerkiksi käsittelemään kelkan varaosat on karting auton huoltaminenkin helpompaa. Lajin tärkeimpiä taitoja ovat auton ajamisen lisäksi kyky huoltaa ja säätää autoa parhaan mahdollisen kilpailumenestyksen saavuttamiseksi. Lähes kaikki F1-kuljettajat ovat aloittaneet autourheilun nimenomaan kartingin parissa.

Kartingin alimmat luokat Suomessa

Kuten aiemmin mainittiin, karting voidaan aloittaa jopa kuusivuotiaana. Tuolloin ajettava kilpailuluokka on Cadett. Cadett-luokassa ajetaan kartingautolla, jossa on 60-kuutioinen moottori sekä vapaakytkin. Tässä luokassa auton ja kuljettajan yhteispaino tulee olla vähintään 85kg.

Kun kuljettaja täyttää kahdeksan vuotta, siirrytään Harrastaja 95 – eli Micro-luokkaan. Luokassa käytettävä auto on 95-kuutioisella moottorilla varustettu ajoneuvo, jossa on vapaakytkin. Sekä Cadett- että Micro-luokat ovat harrastajaluokkia, joissa kilpaillaan seurojen sisällä sekä alueellisesti. Micro-luokassa kuljettajan ja auton yhteispainon tulee olla vähintään 100kg.

Seuraava ja ensimmäinen kansallinen luokka on Raket. Luokassa ajetaan 95-kuutioisella moottorilla varustetulla autolla, josta on poistettu pakoaukon kuristin. Luokassa auton ja kuljettajan yhteispainon tulee olla vähintään 110kg. Raket-luokissa kuljettajala on mahdollisuus säätää kaasutinta ajon aikana, sekä vaikuttaa ilman ja polttoiaineen sekoitussuhteeseen.

Autoon kiinnitettävät numerot ja kilvet kertovat selkeästi ajettavan luokan. Cadett-luokissa on valkoinen kilpi mustilla numeroilla, Micro-luokissa punainen kilpi valkeilla numeroilla sekä Raket-luokissa vihreä kilpi valkoisilla numeroilla.

Ulkoradat Suomessa

Suomesta löytyy yli 50 kartingin ulkorataa. Lähes jokaisella radalla toimii oma seuransa, joten oman radan ja seuran löytäminen on helppoa.

Espoossa sijaitseva Bembölen FK-rata on Suomen vanhin kartingrata. Se sijaitsee Kellonummen hautausmaan välittömässä läheisyydessä Vanha-Espoon kaupunginosassa. Rata on ollut 1970-luvulta lähtien Espoon UA :n käytössä ja hallinnoima. Rata valmistui kuitenkin jo vuonna 1963 (valmistui lopulisesti vuonna 1965). Radan kokonaispituus on 620m ja se ajetaan myötäpäivään.

Kimi Circuit on Suomen vanhin kansainvälisen tason kartingrata. Kimi Circuit on Lappeenrannan UA :n hallinnoima rata, jonka pituus on 1038m ja sen korkeusero on 7m. Rata valmistui jo vuonna 1978, mutta vuonna 2001 rata nimettiin Kimi Räikkösen mukaan Kimi Circuitiksi. Tämä karting rata on luokiteltu luokan B radaksi kansainvälisessä arvosteluasteikossa (joka tarkoittaa toiseksi vaativinta rataluokkaa).

Mika Salo Circuit on kartingrata, joka sijaitsee Alahärmässä Powerparkissa. Rata on nimetty Mika Salon mukaan ja radalla on pituutta kaikkiaan 1000m. Radalla on ajettu sekä SM-, EM- sekä MM -kilpailua vuosien saatossa. Myös täysin aloittelijoiden on mahdollista päästä ajamaan radalle laina-autolla.

Lajissa käytetty auto

Kartingissa käytettävä auto on yksipaikkainen auto, jossa on potkirunko ja se on jousittamaton. Autossa on jäykkä taka-akseli. Autoa kiertää muovista valmistetut ponttoonit. Autossa käytettävä moottori määräytyy ajettavan luokan mukaan. Penkki on tarkkaan valittu kuljettajan mukavuuden kannalta.